fbpx

 

Iedereen heeft altijd een mening. Gevraagd of ongevraagd. Ik trok me daar altijd ontzettend veel van aan. Toen ik naar het conservatorium wilde hoorde ik: ‘harpspelen, wat kun je daar nou mee’? Toen ik mijn interieurstudio begon hoor de ik: ‘niet iedereen wil toch een ‘Esther-huis’? En toen ik begon met inspireren en coachen: ‘zitten er wel mensen op te wachten’? Heel vaak zette het me op de handrem, verzon ik er zelf nog eens 101 belemmerende dingen en excuses bij, verloor ik het vertrouwen in mezelf en ging soms niet verder met de ideeën die ik had. Maar er is zoveel moois gebeurd sinds ik niet meer luister naar iedereen om me heen en mijn gevoel ben gaan volgen! Want wie denken ze wel dat ze zijn!?

Heel graag deel ik mijn 5 supertips, zodat je bij jezelf kunt blijven, volledig op jezelf durft te vertrouwen en je hart kunt gaan volgen. Je hebt maar 1 leven, het is toch veel te zonde als je daar niet mee doet waar jíj blij van wordt?

TIP 1 OMARM JEZELF

Je hoeft niet te sleutelen aan jezelf en je keer op keer af te vragen of je iets wel kunt, of je het wel waard bent, of je dat wel redt enzovoorts. Begin de dag met een positieve gedachte over de dingen die je wilt bereiken, over jezelf of over de dingen die je die dag allemaal gaat doen. Laat geen negatieve energie meer toe, dat brengt je niets. Als je gaat leven vanuit een positieve flow zal je merken dat je iedere dag met bergen energie en zin opstaat en zal je keer op keer trots zijn op jezelf. Je bent mooi zoals je bent! Vertrouw erop dat wat je diep van binnen voelt ook klopt. Als je daarvan uit durft te gaan liggen er zoveel mooie dingen op je te wachten!

TIP 2 BLIJF BIJ JEZELF EN LAAT EEN ANDER KLETSEN

Stop negatieve en belemmerende gedachten en verzinnen van excuses. Dat klinkt makkelijk, maar de mening van een ander zet je nou eenmaal soms aan het denken of doet je gewoonweg pijn. Het is ook makkelijk gezegd om gewoon maar te stoppen met die gedachten en je er niets meer van aan te trekken, zo werkt het nou eenmaal niet. Toch gaat het je echt lukken als je bij jezelf blijft. Probeer je niet steeds te verplaatsen in een anderals je met iemand aan het praten bent, niet steeds te pijlen hoe de reactie van een ander is en daarnaar tehandelen. Realiseer je dat een ander vaak reageert uit angst, onzekerheid en jaloezie. Allemaal negatieve emoties die je nooit verder gaan brengen. Als jij ervan overtuigd bent dat iets het juiste is voor jou dan is dat ook zo.

Ook de negatieve en belemmerende gedachten die je jezelf oplegt moet je niet meer toelaten. Wees je er bewust van dat alles om ons heen energie is, ook de mensen om je heen. Energie is wat je aantrekt, dus als jij iets met positieve energie doet met het gevoel dat dat helemaal oké is, dan zul je ook positieve energie aantrekken en mensen die zich daarbij aansluiten. Drie keer raden wat er gebeurt als je met negatieve energie aan de gang blijft…

TIP 3 JIJ BENT UNIEK!

Wat ben je een ontzettend mooi mens! Wees niet bescheiden en terughoudend. Jij bent een unieke mix van talenten, vaardigheden, kennis, ervaring en – heel belangrijk – jouw persoonlijkheid! Realiseer je dat dat je kracht is en dat je er trots op mag zijn. Wel kan het zo zijn dat je constateert dat het leven zoals je dat nu leidt niet helemaal past, zie dat als een prachtige kans.

Ook ik ben me hier niet altijd bewust van geweest. Ik vroeg me af:Wat is mijn unieke ik eigenlijk? Was ik wel zo goed in dat onregelmatige leven dat ik leed als muzikant? Dankbaar moeten zijn als je voor 3 uur achtergrondmuziek €150,- kreeg, iets waar je weken voor had gestudeerd. Werd ik er wel blij van als ik vandaag werd gebeld of ik vanaf morgen een week wilde invallen bij een orkest. Of dat ik zo af en toe drie of vier dagen naar het buitenland moest voor concerten en maar moest zien te regelen dat de kinderen werden opgevangen. Ligt dit me allemaal wel? Álles wat ik net noemde is álles wat niet bij mij past en wat ik toch deed. Het kwam niet uit mijn tenen dat ik dat moest gaan doen, het was gewoon zo gelopen.

Wat zijn nou de dingen die echt helemaal bij jou passen en waar jij goed in bent? Waarin ben je onderscheidend en wat maakt jou nou anders dan anderen? Bij de vraag ‘waarin ben je onderscheidend’ denk je heel snel dat je moet vertellen waar je beterin bent dan anderen. Maar waar vergelijk je dat dan mee? Kijk er eens op een ander manier naar: ‘wat maakt jou nou anders dan anderen? Iedereen is anders. Jouw unieke jij is een product van de weg die je hebt afgelegd en de keuzes die je op die weg gemaakt hebt.

TIP 4 DURF TE DROMEN

We dromen allemaal weleens over de toekomst, ons huis, ons gezin, ons werk, tijd, geld, energie, de dingen om ons heen enzovoorts. Vaak worden die dromen geleid vanuit prikkels in je omgeving. Dingen die anderen gelukkig maken. Een prachtige (duurzame) auto, een luxe huis, iemand die je huis schoonmaakt, ieder weekend uit eten, kunnen kopen wat je maar wilt…. Het gras bij de buren lijkt echt altijd groener. Maar wát maakt jou echt gelukkig?

Dromen in de nacht zijn dingen die je meemaakt en die je bezighouden die zich ’s nachts vormen tot een verhaal. Een verhaal waar vaak (als je het je nog kunt herinneren de volgende morgen) geen touw aan vast te knopen is. Het is geen logisch verhaal. Maar wat nou als je ‘bewust’ gaat dromen. Als je kunt gaan dromen over hoe je leven zou kunnen zijn. Hoe jouw ideale leven eruit zou zien. Een verhaal dat helemaal past bij wie je bent, een logisch verhaal. Wat je wilt in het leven, zonder ook maar 1 belemmerende overtuiging toe te laten. Wat zijn dan de dingen die je zou dromen ten aanzien van tijd, geld, energie en je omgeving? Heb je daar ooit al eens bewust over nagedacht?

Dromen is volledig buiten je comfortzone gaan. Bedenk je eens wat het voor je zou betekenen en wat het je zou opleveren als je zou kunnen gaan leven naar je dromen. Als je kunt gaan doen wat je écht wilt, met alles waar jij goed in bent en wat je super leuk vindt en jouw droomleven bouwt? Hoe groter je gaat dromen, hoe groter de positieve impact op je leven.

TIP 5 GA ERVOOR!

Twijfel niet aan je gevoel en intuïtie, twijfel niet aan wat je kunt, twijfel niet aan hoe mooi je bent als mens en bepaal je eigen koers. Zorg dat je jouw ideale pad gaat bewandelen en je droomleven waarheid maakt.

Stel doelen
Als je niet bewust aan de slag gaat en blijft gaan, kom je er niet. Jouw doelen zijn nodig om de juiste keuzes te kunnen maken en het is niet eens zo lastig, maar om je eraan te houden…… Een doel is eigenlijk een stip aan de horizon. Je dromen kunnen en mogen heel groot zijn, hoe groter je droom hoe groter de verandering. Toch is het zo dat als je doel ook heel groot en heel ver weg is, je dat doel zeer waarschijnlijk niet gaat halen. Stel niet lukraak doelen, maar bedenk de stappen die nodig zijn dat doel te bereiken. Wees trots op iedere stap die je neemt en houd vol, dan zal je zeker je doel bereiken.

Laat los
Wat heb ik er veel tranen over gelaten….Loslaten….. Álles om ons heen, álles in ons leven is gericht op ontwikkeling en daarbij hoort non-stop afscheid nemen van iets dat geweest is: loslaten. Ook jij zult dingen moeten loslaten voordat er ruimte vrijkomt in je hoofd en je energie krijgt om andere dingen in de plaats te laten komen. Het kan zijn dat je mensen moet loslaten, dingen moet loslaten, werk moet loslaten of een omgeving moet loslaten, maar doe het! Dingen die echt knellen, je nare energie geven of te veel energie kosten. Durf los te laten en geef jezelf de kans om echt gevolg te geven aan de sprongen hiervoor. Als het je uiteindelijk lukt, is alle energie in je lichaam weer beschikbaar om je leven een mooie draai te geven en nieuwe hoogtepunten tegen te komen.

Maak keuzes
Tijd om keuzes te maken en vertrouw op je gevoel. Zeg ‘JA’ tegen jezelf en stel jezelf kritische vragen. Ben je wel echt blij in het werk dat je doet? Geven alle sociale contacten die je hebt je energie of wordt het tijd hier eens in te gaan snijden? Past je huis bij wie je bent? Het zijn de lastige vragen en antwoorden die je zo lang mogelijk uitstelt en waar je liever helemaal niet aan begint, maar het gaat je lucht geven als je hierin stappen maakt. Zonder de allerlastigste keuzes en beslissingen blijft het zoals het is; als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Je gaat rust ervaren, ruis verdwijnt en er komt ruimte om werkelijkheid te maken waar je nu alleen nog maar van kunt dromen. Neem lastige beslissingen!Echt waar, al gaat het met vallen en opstaan. En lijkt je doel nog heel ver weg. Je hebt morgen weer de keus opnieuw te beginnen en het anders te gaan doen. Jij bent de enige die de touwtjes in handen hebt.

Vertrouw & hou vol
Alles wat je aandacht geeft groeit. Planten geef je water en ze gaan groeien en bloeien. Kinderen geef je ontzettend veel aandacht en tijd van jou en ze groeien op als mooie volwassenen. Als ik aandacht zou blijven geven aan hoeveel er nog moet gebeuren aan dit huis en dat ik er ontzettend van baal dat ik iedere dag kort kan douchen omdat het water anders koud is dan word ik daar alleen maar boos en chagrijnig van en lijkt het uitzichtloos. Als ik dit voor ogen houd: wat zullen we straks mega genieten in onze nieuwe badkamer en hoe tof zal hij er straks uitzien, hoe heerlijk zal het zijn!? Sta je iedere dag op met negatieve gevoelens over jezelf, je werk, je huis dan zal dit zo blijven en meer worden. Wees je er bewust van dat je dit zelf kunt beïnvloeden.

Blijf heel dicht bij jezelf en trek je vooral niets aan van wat anderen van jouw dromen zouden vinden. Sta geen negativiteit meer toe zoals: Denk positief en vertrouw op jouw intuïtie. Echt, die heeft het bij het goede eind. Als de keuzes die je maakt voor jou goed voelen, dan zijn ze dat ook, wat een ander daar dan ook van zou vinden.

Kies en hou je bij je keuzes. Natuurlijk mag je onderweg bijstellen, maar alleen omdat je zelf voelt dat dat het juiste pad is. Stel bij het afwijken van je gekozen pad wel de volgende vragen aan jezelf voor je jezelf toestaat van het pad af te wijken of het bij te stellen: Stel ik het bij omdat ik denk dat ik het niet kan, stel ik het bij omdat het een keus is die ik niet kan maken, stel ik het bij omdat een ander het niet ziet zitten, stel ik uit omdat het echt nodig is om tussendoor iets gezelligs te doen met een vriendin? Houd jezelf bij de les. Als alle antwoorden hierop nee zijn mag je gerust je pad aanpassen, maar heb en houd discipline! Bijstellen mag, maar geef nooit op! Voor je het weet kun je je net als ik niet meer voorstellen dat het ooit anders is geweest.

Denk niet in beperkingen, maar kijk hoe je van problemen uitdagingen kunt maken waardoor je je gevoel kunt blijven volgen. Hoe mooi is het als jij helemaal kunt gaan leven zoals jij dat wilt door het gebruik van jouw eigenheid, intuïtie en een tikkeltje lef!?

 

 

MIJN GRATIS UITBREEKTIPS + CHECKLIST ‘BOOST JE (T)HUIS’ ONTVANGEN?