fbpx

Vanaf een jaar of negen keek ik naar van alles uit. Ik was altijd bezig met wat nog kwam en hoe tof dat allemaal zou zijn. Naar de middelbare school, ik wilde super goed worden in harpspelen en naar het Conservatorium van Amsterdam, een vriendje hoe zou dat zijn!?, mijn rijbewijs halen!, op mezelf gaan wonen, samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Het is echt niet gelogen dat ik daar altijd mee bezig ben geweest. En toen was ik 26…..alles waar ik altijd naar uit had gekeken was bereikt…..

Ik ben nu 33 en zeven jaar geleden dacht ik echt over mijn leven: is dit het nou? Op mijn 15ehad ik mijn eerste vriendje, haalde snel mijn rijbewijs, toen ik 21 was werd er een stuk geschreven voor mij en mijn beste vriendin door een wereldberoemde componist, ik studeerde cum laude af op mijn 22e, mocht concerten geven in binnen- en buitenland, ontmoette mijn man Aris toen ik 21 was, we kochten een huis op mijn 22e, toen ik 23 was trouwden we, op mijn 24e kreeg ik mijn zoon Guus en mijn lieve dochter Fiep werd geboren toen ik 26 was…. Een sneltreinvaart voor veel mensen om me heen. Dat hoorde ik ook vaak. Jee nu al trouwen!? Das jong! Heb je al 2 kinderen!?

Voor mij voelde het ‘gewoon’. Alle dingen die zo waren gelopen had ik zo gedaan omdat het goed voelde en omdat ik dat graag zo wilde, maar toen ik de laatste mijlpaal (het krijgen van Fiep) had gehaald dacht ik echt: ‘is dit het nou? Wat nu?’ Ik voelde me echt mega ongelukkig. Ik voelde me altijd al anders dan anderen en in mijn hoofd was het chaos.

Aan alles voelde ik dat het anders moest. Mijn ontdekkingsreis begon en dat ging echt niet vanzelf. Ik ging aan alles twijfelen. Toen ik na een poos eindelijk iemand vond die op haar site schreef wat ik al die jaren had gevoeld begreep ik het…. hoogsensitief, dát is het dus… en dat maakt dat je anders ‘denkt’ en anders in het leven staat dan 80% van de mensen om je heen. Daarbij is het waarschijnlijk ook nog eens zo dat ik hoogbegaafd ben… Puzzelstukjes vielen langzaam op hun plek, maar wat heb ik me lang afgevraagd: wat wil ik nou echt, waar word ik nou blij van, waar haal ik voldoening uit en als ik dat dan weet hoe ga ik dat dan voor elkaar krijgen?

Harpspelen, lesgeven, podiumstress, onregelmatigheid waren allemaal dingen die helemaal niet goed bij me pasten. Toen Fiep net geboren was besloot ik geen concessies meer te doen. Wat ik ook ging doen, het moest passen als een jas. Mijn uitgangspunt toen ik besloot dat het klaar was: ik wil doen wat ik wil, hoe ik het wil, met wie ik het wil en het gaat me lukken zonder (financiële) hulp van anderen.

Na al die jaren doen waar ik niet van binnenuit gemotiveerd voor was wist ik dat het dit keer anders moest. Als je iets doet waar je niet volledig achter staat en je motiveert, inspireert en blij maakt kun je het misschien nog wel volhouden, maar je gaat er nooit voldoening uit halen. Het gaat alleen maar ten koste van jezelf. Dit was wat er inmiddels bij mij was gebeurd:

 • Ik was altijd bezig het anderen naar de zin te maken, een ander moest zich vooral blij voelen
 • Als ik aan het leven dacht dat ik leidde dacht ik: is dit het nou?
 • Alles overkwam me letterlijk, ik had het gevoel constant achter alle feiten aan te hobbelen en probeerde met moeite alle ballen in de lucht te houden
 • Ik baalde van het werk dat ik deed
 • Voelde me ongelukkig
 • Had geen energie
 • Ik had nooit tijd ‘over’
 • Ik was ervan overtuigd dat het niet anders kon
 • Genoot nooit van het nu
 • Ik ervaarde chaos in mijn huis en in mijn hoofd
 • Voelde dat er veel meer in me zat dan ik liet zien
 • Ik had geen passie voor wat ik deed
 • Ik liep door mijn huis en dacht: heb ik dit uitgekozen? Woon ik hier?
 • Voelde altijd een last op mijn schouders
 • Voelde me niet begrepen door andere mensen
 • Voelde me vaak eenzaam
 • Was luisterend oor voor anderen
 • Wilde het allerliefst de hele dag mijn eigen gang gaan

Maar toen ik dit besluit nam een aantal jaren geleden wist ik nog helemaal niet hoe ik dat dan moest gaan doen. Ik had echt geen idee. Wel fantaseerde ik vaak over hoe mijn leven zou kunnen zijn áls het me lukte. Hoe ik zou willen dat het eruit zag, wat ik kon doen en hoe ik kon leven.

Als je (hoog)gevoelig bent dan werkt de informatieverwerking anders dan van iemand die dat niet is. Je verwerkt en reageert intenser en je reflecteert veel meer. Je kunt je makkelijker inleven in anderen en in situaties dan anderen, maar je kunt ook makkelijker problemen ervaren in het dagelijks leven omdat je zo gevoelig bent voor innerlijke en uiterlijke prikkels van je zintuigen en je kunt minder goed tegen stress. Het gebeurt ook heel snel dat je je laat leiden door de mening van anderen, de mensen om je heen.

Je schiet in een fixed mindset. Je interpreteert alles om je heen en je focust op een oordeel. Maar als je het voor elkaar krijgt om op groei gericht te zijn, een growth mindset hebt, dan registreer je alles maar je bent erop gericht er dingen van te leren. Je moet er dus voor zorgen dat jouw gedachten zich niet op veroordelen richt, maar op ontwikkeling. Veroordeel en beoordeel jezelf niet continu. Jouw angsten en onzekerheden zijn vaak een onbewust stemmetje en je moet je er dus bewust van gaan worden, zodat je ze om kunt buigen.

Laatst las ik het boek van Carol Dweck dat ze schreef na 20 jaar onderzoek over mindsets. Ik wil zo graag me je delen wat ik las! Ik heb gefilterd welke sleutels ervoor zorgen dat je in die growth mindset komt, hoe je weer geniet van het leven, jezelf begrijpt, trots bent op wie je bent, keuzes kunt gaan maken die bij je passen, werk doet waar je blij van wordt en je een leven kunt leiden passend als een handschoen. Niet doorsnee, net zo bijzonder als jij!

 

🔑 1. UITDAGING
Spreek hardop uit wat je denkt als je fouten maakt of juist goed presteert. Als je een fixed mindset herkent bij jezelf kun je dit ombuigen van ‘ik kan dit niet’ naar ‘ik kan dit nu nog niet’. Omarm uitdagingen en herken de mindset waarmee je aan jouw uitdaging begint.

🔑 2. HINDERNIS
Houd vol bij tegenslag! Doorzetten loont, je hebt dingen die je al jaren op dezelfde manier doet en die verander je niet zomaar. Het gaat met vallen en opstaan. Wat helpt is stoppen met een prestatie zien als doel, maar je moet de weg er naartoe als doel zien. Dat je iets wilt leren op de weg naar een prestatie. Met leerdoelen heb je veel meer kans dat het je lukt dan je haalt met prestatiedoelen. (je hebt vast al een idee welke doelen je hebt met dit online programma, verderop in de Zevensprong ga je dit verder uitwerken).

🔑 3. INSPANNING
Zie inspanning als iets wat erbij hoort. Slapend rijk worden, zonder iets te doen, is geen realiteit. Het is zeker mogelijk in veel minder tijd dan je dacht je doelen te bereiken. Bijv. een werkweek creëren van 24 uur waarin je meer verdient dan je deed toen je 5 dagen werkte. Hiervoor moet je stappen maken en eerst enorme inspanning leveren: ‘Je moet moeilijke dingen doen voor een makkelijk leven’.

🔑 4. KRITIEK
Sta open voor kritiek, zie het als iets waar je van kunt leren. Krijg je feedback van iemand, wees dan eerlijk naar jezelf en kijk of je er iets mee kunt. Zo niet? Gooi het over je schouder en laat je er vooral niet door uit het veld slaan. Een ander punt is natuurlijk de kritiek die je jezelf steeds geeft. Die negatieve, belemmerende gedachten en angsten die je keer op keer aan het twijfelen brengen en van slag maken, waardoor je 9 van de 10 keer toch afhaakt. Je moet bij iedere negatieve overtuiging een positieve gedachte in de plaats te zetten. Het zal niet meevallen, maar in dit geval is het echt, heel veel oefening baart kunst. Hou vol!!!!

🔑 5. SUCCES VAN ANDEREN
Leer en raak geïnspireerd door het succes van anderen. Bij ieder succes van een ander is het toch super mooi dat zij het voor elkaar hebben gekregen hun doel te bereiken en volop te genieten van het leven? De kunst is om te analyseren wat hun weg naar het succes is geweest en te zien welke keuzes ze hebben gemaakt waardoor het hen gelukt is. En vergeet niet, heel vaak lijkt het gras groener bij de buren. Vertrouw op jezelf!

Niet eens een jaar geleden zat ik meteen in een negatieve spiraal als ik negativiteit op welke manier dan ook toeliet. Voor ik mezelf daar dan weer uitgehezen had… Sinds ik mij bewust ben van de gedachtes en overtuigingen die mij in de weg zitten kan ik ze nu iedere keer ombuigen en heb ik mezelf heel snel weer op de rit. Ik heb mijn doelen zo steeds binnen no-time bereikt.

Het is dus oefenen, oefenen, oefenen om te groeien. Het gaat nou eenmaal niet vanzelf. Blijf je grens opzoeken, dus waar je niet meer weet hoe je het zou moeten aanpakken.

Als je aan het werk gaat met oog op ontwikkeling en groei dan is er grote kans dat je enthousiast en optimistisch wordt en ideeën krijgt om nog meer te ontwikkelen. Het hoeft ook helemaal niet zoveel tijd te kosten, dat kan al in 10 minuten! Begin je dag bijvoorbeeld eens met op een rij zetten van je betekenisvolle vorderingen. Je mag trots zijn op de weg die je al gelopen hebt.

Zit jij al in een growth mindset? Of kan er nog wel wat gesleuteld worden? Let me know!

 

MIJN GRATIS UITBREEKTIPS + CHECKLIST ‘BOOST JE (T)HUIS’ ONTVANGEN?