fbpx

En dan ineens staat de vakantie voor de deur…. Voor een deel van Nederland is die al 2 weken aan de gang, maar voor mijn kinderen begint hij dit weekend. Heerlijk even niet iedere ochtend weer vroeg brood smeren, tassen inpakken, hond uitlaten, haasten, rennen en vliegen. Toch durf ik het bijna niet te zeggen, maar o wat worstel ik als creatieve, ondernemende HSP met vakanties.

Heel veel mensen vragen aan je of je nog weggaat deze zomer, waarheen dan en hoe lang. ‘Heerlijk, even lekker genieten!’, roepen ze dan. ‘Voor de kinderen ook zo lekker, even helemaal niks. Even lekker rustig aan, doen waar je zin in hebt en uitrusten’. En wat voel ik me schuldig dat ik er helemaal niet (altijd) naar uitkijk en er eigenlijk zelfs tegenop zie. Vakantie moet toch gewoon leuk zijn, genieten met het gezin, herinneringen maken en lekker even helemaal niets?

Bij mij is het toch echt anders. En misschien herken jij het ook als je een gezin hebt en iedereen ineens een paar weken thuis is. Natuurlijk geniet ik van de weken dat we als gezin weggaan en allemaal dingen samendoen en mooie dingen beleven. Maar als HSP (hoogsensitief) is het helemaal niet fijn als het ritme zomaar ineens verandert en alles dat ‘normaal’ is ineens totaal anders gaat. In ons gezin ben ik niet de enige die HSP is, dat zijn we allemaal. Aris en Fiep kunnen met nieuwe situaties en verandering heel goed omgaan, maar mijn Guus en ik….

Omdat ik alleen onder schooltijden werk, en dus geen opvang heb voor de kinderen, betekent dit dat Guus en Fiep gewoon 6 weken achter elkaar met mij thuis zijn. We gaan ook nog 1,5 week weg met onze caravan, maar ik heb gewoon 6 weken lang geen moment voor mezelf en kan dus 6 weken lang niet werken. Al die weken geen tijd om even bij te komen, even lekker te doen waar ik zin in heb, een moment helemaal tot mezelf te komen of gewoon lekker te werken zoals het ‘altijd’ gaat.

Terwijl ik dit opschrijf vraag ik me af of ik dit wel moet delen, dit klinkt helemaal niet aardig! Want natuurlijk hou ik heel veel van mijn gezin en vindt ik het super tof om mooie herinneringen te maken samen, waarom voelt het dan alsof ik in zo’n lange vakantie een marathon aan het lopen ben? Mijn prikkelgrens – als hoogsensitief, creatief en altijd ondernemend mens – wordt mega op de proef gesteld. Misschien ben ik niet goed genoeg in mijn eigen grenzen bewaken en kiezen voor mezelf in de vakantie. Dat is het! Ik verval in vakanties gewoon weer heel erg in het gedrag waarmee ik de afgelopen jaren juist heb afgerekend.

Ik wil dat iedereen het naar de zin heeft, ben de hele dag aan het zorgen, bedenk dingen om bezig te zijn, ren voor iedereen om me heen, vraag me de hele tijd af of het wel leuk is en of we wel genoeg doen en zo is vakantie voor mij dus eigenlijk gewoon mega hard werken, een marathon lopen van 6 weken.

Herken je dit? Hier 3 tips om te genieten van je vakantie en die HSP marathon te stoppen:

VAKANTIETIP 1: LAAT LOS! GO WITH THE FLOW
Ik ben er heel goed in geworden op ‘normale dagen’. Als ik weet waar ik aan toe ben, weet hoe mijn week verloopt en weet wanneer ik er welk moment moet zijn voor mensen om mij heen. Alles van dit valt weg in de vakantie. Ik weet niet wat de die week precies gaan doen, ik weet niet wat er vandaag allemaal voorbij komt en iedereen is de hele dag thuis. Hoe red je het dan toch om los te laten? Laat je verwachtingen los, verwacht niet dat het leuk, spannend, uitdagend, rustig of juist druk is. Probeer het je te laten overkomen en leef in het moment. Voor ons als hoogsensitieve en creatieve mensen eigenlijk een prachtige uitdaging en leermoment!

VAKANTIETIP 2: KIES ZO NU EN DAN VOOR JEZELF 
Natuurlijk is het zo dat je er voor iedereen wilt zijn, goed wilt zorgen, het gezellig wil maken en ook nog je huishouden op orde wilt houden, maar je mag best iedere dag een paar keer een half uur voor jezelf eisen. Deel het alleen wel met de mensen om je heen, zodat ze weten dat je even lekker gaat zitten (of juist werken als je dat fijn vindt) en ze je dus ook even met rust laten. Het is juist mooi als je dit af en toe bewust doet, de mensen in je omgeving leren hierdoor ook voor zichzelf te kiezen als dat nodig is.

VAKANTIETIP 3: RUST, REINHEID, REGELMAAT
Wil niet teveel in de hand houden. Blijf niet 6 weken lang die marathon lopen want dan kun je na de vakantie zelf eerst weer 6 weken bijkomen voordat je weer normaal functioneert. Toch helpt het heel erg als je enig soort van regelmaat behoudt. Ga bijvoorbeeld iedere dag op dezelfde tijd naar bed en sta iedere dag ook op dezelfde tijd op. Doe je huishoudelijke taken zoals je dat gewend bent en eet op de tijden dat je dat gewend bent. Als je deze regelmaat behoudt zal je merken dat je de rest best kunt laten vieren zonder er meteen mega veel last van te hebben..

Maak mooie herinneringen, geniet van het moment en kijk niet steeds vooruit en kies zo nu en dan bewust even voor jezelf. Als jij vol energie blijft zitten en je je humeur op peil kunt houden geef je dit ook door aan de mensen om je heen. Geniet van je vakantie! 

Ik ben heel benieuwd of ik de enige ben met deze worsteling😬. Hoe ga jij om met vakanties? Laat het me hieronder in de reacties weten.

Ook interessant voor je: