fbpx

Een paar weken geleden keek ik naar ‘de Klas’ op tv en dat triggerde me zó erg. Erben Wennemars mocht een inspirerende les geven aan een middelbare school met als thema ‘succes’. Wat is succes eigenlijk? Wie is er succesvol? Wanneer ben je succesvol? En ik realiseerde me iets… Eigenlijk had ik deze les een paar jaar geleden gekregen van een lieve oud-collega….

Na mijn besluit te stoppen met harpspelen en lesgeven werd een van mijn 2 favoriete bijbaantjes tijdens mijn studie, mijn baan voor 3 dagen in de week. Ik ging klompen verkopen bij de klompenmakerij op de Zaanse Schans. Mensen die op vakantie zijn blij maken, zelf ontzettend veel plezier hebben, heel hard werken in het hoogseizoen en heel veel voldoening hebben aan het eind van de dag.

Ik leerde daar Marcel kennen, nu mijn oud-collega, iemand die een speciaal plekje bij me heeft en me eigenlijk de meest waardevolle les leerde. Wie Marcel is? Wereldberoemd(geweest?), super succesvol (geweest?), mega goed muzikant, ontzettend lieve man met humor…. maar ondanks alle succes en gekte vindt hij net als ik zoveel dingen leuk en staat met beide benen op de grond. Hij werd klompenmaker, is nog steeds muzikant in hart en nieren, kan onwijs goed zingen (wat hij in iedere pauze doet), maakt iedere week nieuwe nummers, heeft een mooi gezin en is gelukkig.

Super tof hoor om plotseling een wereldhit scoren, te dansen naar de pijpen van platenmaatschappijen, heel veel geld verdienen, maar langzaam je eigen ik en inbreng verliezen, mensen tegenkomen die helemaal niet eerlijk zijn en geleefd worden. Marcel besloot voor zichzelf te kiezen, te doen wat hem gelukkig maakt. Muziek maken voor zijn geluk en plezier, niet om geld te verdienen of omdat een ander dingen van hem verwacht. Eigenlijk vindt hij het belachelijk dat mensen kunnen leven van de muziek.

Wat is succes eigenlijk? Als je een mega hit scoort die wel 18 miljoen keer verkocht wordt over de hele wereld? Je geleefd wordt, danst naar de pijpen van iedereen die denkt iets te zeggen te hebben en mega veel fans hebben. Of als je je hart volgt, doet waar je blij van wordt en intens gelukkig bent dat je naast je werk nog zoveel mooie muziek mag maken? Is Marcel met andere keuzes minder succesvol? Of juist succesvoller voor zichzelf?

De les die ik van Marcel leerde:
Je kunt nog zo succesvol en bekend zijn geweest, mega veel talent hebben, veel verdienen en op 1 hebben gestaan ‘all over the world’. Volg je hart en doe waar je blij van wordt… Zorg dat je geniet van de dingen in het leven die er echt toe doen…

Ik herken er zoveel in, maar dat realiseerde ik me pas nadat ik besloot te stoppen bij de klompenmakerij en te kiezen voor mezelf en een bedrijf te beginnen. Iets wat ík wil, wat ík ging bereiken zonder hulp van een ander en wat ík ging doen zoals ík vond dat het goed was. Volg je hart en doe waar je blij van wordt…

Als ik het verhaal van Marcel vergelijk met dat van mij zijn bij ons beiden deze 3 dingen voorwaarden voor je eigen geluk en succes.Hiermee blijf je bij jezelf en ga jebereiken waarvan je misschien nu nog denkt dat het onmogelijk is. Pas ze toe en gazien welk lifechanging effect ze bij jou hebben!

DURF
Het allerbelangrijkst om grote stappen te maken is durf. Durf je te onderscheiden van de rest. Sleutel niet aan iets waar je niet goed in bent, maar versterk waar je wel goed in bent en specialiseer je hierin. Zijn ze op je werk gewend iets op een bepaalde manier aan te pakken? Als jij daar heel goed in bent en het dicht bij jou ligt, waarom zou dat niet eens anders kunnen?

Misschien voelt het eng om je kop boven het maaiveld uit te steken, maar het gaat je zoveel voldoening geven en je leven wordt nog makkelijker ook. Als je dichtbij jezelf blijft en uitdaging durft aan te gaan zal het haast moeiteloos gaan. In mijn geval betekende het te vertrouwen op mijn gevoel en uit mijn succesvolle muzikantenbestaan te stappen en te geloven in mijn nieuwe plannen. Mijn kop boven het maaiveld uitsteken. In het geval van Marcel is durf nodig geweest om ondanks alle gekte bij zichzelf te blijven, zich niets aan te trekken van anderen en de voor hem juiste keuzes te maken. In zijn geval uiteindelijk gaan werken bij de klompenmakerij en meer nieuwe muziek maken en bedenken dan ooit tevoren, voor de lol.

En ook in je huis. Durf, laat zien wie je bent en waar je voor staat. Laat je gevoel spreken en kijk naar wat bij je past. Maar ga niet voor veilig, omdat het anders misschien over een paar jaar geen mode meer is. Verandering brengt mooie nieuwe dingen en inspiratie. Kies met je hart en laat je niet leiden door je hoofd. Je kunt het later altijd zo sturen dat je zorgt dat je minder sterke kanten worden uitvergroot. Ben je bijvoorbeeld in je hoofd snel chaotisch, zorg dan dat je niet teveel losse dingen overal neerzet. En wees niet bang voor kleur. Als je de juiste kleur kiest brengt het je zoveel meer dan alleen een gevoel. Jij verandert dus laat je omgeving met je mee veranderen!

EIGENHEID / PERSOONLIJKHEID
Eigenlijk gaat eigenheid samen met durf. Wat past er nou echt bij je? En waarom is dat zo? Spring in het diepe, als uit je tenen komt waar jouw fascinatie, opwinding en drive vandaan komt, kun je gaan handelen. Daar komt je eigenheid in naar boven. Ga staan voor wie je bent. Jij bent mooi zoals je bent, wat je ook doet en een inspiratiebron voor anderen.

Of het nou in huis is, in je werk of eigen bedrijf. Laat zien wie je bent, als je je durft te onderscheiden op je werk dan creëer je meerwaarde voor jouw omgeving en voor het bedrijf waar je voor werkt of je eigen onderneming. Het bedrijf waar je voor werkt zal je door jouw meerwaarde willen houden en misschien zelf meer uitdagingen willen geven. En heb je een eigen bedrijf, dan is dat waarvoor de klanten naar joutoekomen!

Ook ik gebruik nu mijn eigenheid in alles wat ik doe. Of het nou ontwerpen is, het maken van dit online programma en het coachen van mensen. Doordat ik doe wat ik doe op de manier die bij mij past bind ik klanten aan me en ben ik een inspiratiebron voor anderen.

INTUÏTIE
Blijf je gevoel volgen. Voel of de stappen die je neemt de juiste zijn, als je zorgt dat je in een positieve flow zit en die hogere energie blijft aantrekken dan kun je direct voelen of de dingen die je doet kloppen bij wie jij bent. Sinds ik dat ben gaan doen heeft mijn leven een totaal ander wending gekregen.

Vlak voor het vinden van ons huis voelde ik aan alles: Het is tijd voor verandering en het komt snel. Het was bizar, ik heb het toen ook uitgesproken. Je gelooft het bijna niet, maar 2 weken later vonden we ons droomhuis en 4 weken later konden we tekenen. Ook bij het schrijven van mijn online programma:In november schreef ik in een dag op welke sprongen ik wilde delen en hoe globaal de weg naar jouw zevensprong eruit zou moeten zien. Heel bizar wat er gebeurde, álles klopte voor mijn gevoel. Door sinterklaas en kerst zette ik mezelf helaas weer op slot en begon ik te twijfelen aan alles, maar een maand later gaf ik mezelf een schop. In 5 weken schreef ik mijn online programma ‘jouw Zevensprong’, bedacht mijn video 10-daagse en vielen alle puzzelstukjes op z’n plek.

Ga leven met jouw durf, eigenheid, persoonlijkheid en intuïtie. Geloof in jezelf en in wat jij te bieden hebt.

Stel jezelf eens de vraag: Vind jij jezelf succesvol?

Marcel vroeg me toen ik stopte bij de klompenmakerij, en dus ook al gestopt was met harpspelen, nog 1 ding. Hij wilde heel graag een nummer met alleen harp opnemen en uitbrengen. Ik beloofde hem dat dat het laatste was wat ik zou doen op de harp als mijn harp nog niet verkocht was. En dat was hij nog niet toen het zover was. Hoe bijzonder is het….de aller, allerlaatste keer dat ik harp speelde was tijdens de opname van de clip en single van Marcel Kapteijn 1,5 jaar geleden…Een afsluiting van mijn succes;-) of niet? Kijk en luister!