fbpx

Ben jij alle ballen in de lucht aan het houden, heb je nergens tijd voor en geen energie? Voel je je onbegrepen en vraag je je af waarom jij zo ‘anders’ bent? Of ben je gewoon doodongelukkig? Tijd om jezelf eens een spiegel voor te houden. Bevind jij je op het doodlopende pad van HSP-ers (hooggevoelige mensen) en hoe zorg je nou dat je uitbreekt en eindelijk het pad kunt gaan lopen waar je écht blij van wordt?

Heel veel creatieve, hooggevoelige, ondernemende mensen bewandelen een doodlopend pad waarmee je echt geen steek verder komt. Het is een energievretend, chaotisch en doodlopend pad. Je komt nauwelijks in beweging, maar je wilt wel van alles en hebt dromen.

Ik ga je even wakkerschudden. Je moet je namelijk eerst bewust worden van jouw situatie in je hoofd en in je huis voor je aan de gang kunt gaan en dingen anders kunt gaan doen dan je gewend was.

Zo ziet jouw doodlopende pad er nu uit:

  1. In eerste instantie begint het met: doen waar je blij van wordt. Heel veel HSP-ers vinden ontzettend veel leuk en kunnen ook heel veel goed.
  2. Als ondernemende, creatieve HSP-er doe je structureel 1 ding niet: Je wilt niemand voor het hoofd stoten en je zegt nooit nee.
  3. Je wilt van betekenis zijn en geeft niets op. Diep van binnen ben je bang voor de reactie van een ander.
  4. Je leven wordt steeds drukker. Je houdt alle ballen in de lucht zo goed en zo kwaad als het gaat.
  5. Heel veel HSP-ers hebben het dus druk, maar zijn vooral bezig met leveren en luisteren niet meer naar zichzelf.
  6. Je maakt makkelijk keuzes om ‘leuke’ dingen te doen, maar een grote valkuil is dat je verandering niet toelaat en weigert keuzes te maken.
  7. Hierdoor ervaar je constant chaos in je huis en in je hoofd, je verliest steeds meer energie.
  8. Dat zorgt voor steeds minder overzicht en je hebt absoluut niet meer het gevoel zelf de touwtjes in handen te hebben. Je wordt geleefd en denkt echt dat het niet anders kan.
  9. Balen, Je hebt een ontevreden gevoel en je dromen lijken steeds verder van je af te komen staan. Jammer, want je bent ooit begonnen met dingen doen waar je blij van wordt en waar je juist energie van wilde krijgen. Het wekt natuurlijk enorm veel frustratie op. Niets kun je meer ‘echt’ aandacht geven, laat staan jezelf.

En dan sta je eigenlijk weer aan het begin van hetzelfde doodlopende pad…

Tijd om dit patroon te doorbreken, uit te breken en te kiezen voor jezelf! De twee belangrijkste manieren om ‘jouw pad’ te gaan bewandelen is: spiegelen en focus.

Bij spiegelen gaat het erom dat je écht eerlijk gaat zijn naar jezelf en naar je intuïtie leert luisteren. Als je weet wat er gebeurt, wat je valkuilen zijn en waar je blij van wordt dan kun je focus gaan aanbrengen en – nog belangrijker – keuzes gaan maken. Keuzes maken die passen bij wie je bent en wat jij belangrijk vindt.

Focus je op inzicht en zorg dat je je bezigheden en gedachten kunt managen. Je moet tot op het bot doordrongen zijn van het feit dat jij de enige bent die de touwtjes in handen kunt nemen. Jij bent aan zet. Ga confrontaties en keuzes niet uit de weg. Als je bij jezelf voor een lifechanging effect kunt zorgen, hoe groot kan het dan zijn voor je omgeving!?

Vier strategieën waarmee je inzicht krijgt in jezelf en focus aanbrengt:

STRATEGIE 1: COMMUNICEER MET JEZELF

Álles om je heen bestaat uit communicatie tegenwoordig. Je belt, appt en mailt erop los. Je bent je er helemaal niet bewust van, maar het luisteren naar de signalen van je lijf hebben we vaak afgeleerd. Je hebt je leren aanpassen aan de ander en de omgeving. Als je goed naar jezelf kunt luisteren dan kun je dat ook naar anderen. Wat je uitstraalt krijg je vroeg of laat weer terug. Luister naar je lijf en je gevoel. Wat geeft je nou energie en wat kost je juist energie?

STRATEGIE 2: MAAK EEN EIND AAN TIJDVERSPILLERS

In de loop van de dag besteed je waarschijnlijk veel kostbare tijd aan dingen die helemaal niet leiden tot minder chaos, rust en balans. Zo zonde, want tijd is het kostbaarste bezit in je leven. Elke minuut die niet bijdraagt aan het realiseren van jouw idealen, is definitief verloren en komt niet meer terug. Kijk maar eens kritisch naar jezelf. Wat dacht je van social media. Bij mij gebeurt het nogal eens, als ik dingen moet doen die ik minder leuk of lastig vind, dat als er weer iets trilt of geluid maakt ik het pak als afleiding. Het is niet alleen een enorme tijdverspiller, maar je bent je op al die kanalen zelf ook constant aan het vergelijken met anderen. Als je focus wilt, moet je hierin keuzes maken. Zorg dat je streng bent voor jezelf. Welke tijdverspillers ervaar jij allemaal?

STRATEGIE 3: BRENG STRUCTUUR AAN, ZORG DAT DINGEN JE NIET MEER OVERKOMEN

Als je inzicht hebt in jezelf en je tijd- en energieverspillers kun je stappen zetten. Ik ben gestopt met uitstellen, ben gaan plannen, bedenk dingen vooruit en zorg voor structuur. Ineens heb ik meer tijd over en ben ik veel effectiever! Ik ervaar veel meer vrijheid, bruis van energie en ideeën in mijn werk en kan genoeg tijd besteden aan dingen die ik belangrijk vind. Het kan zomaar zijn dat je dingen móet loslaten, verandering moet toelaten en keuzes moet maken. En ik weet, dat is echt niet altijd makkelijk. Maar doe je deuren dicht, dan gaan er andere deuren open op weg naar bergen energie en een ideaal leven. Hoe zou zo’n dag zonder chaos en mét focus er voor jou uit kunnen zien?

STRATEGIE 4: GEEF NOOIT OP!

‘Geef nooit op’ is de rode draad geweest in mijn leven. Door niets op te geven heb ik van alles bereikt. Het brengt je telkens dichter bij jezelf. Hoe lastig het ook is, ga door! Waarom zou je in hemelsnaam stoppen. Ga gewoon door tot je je doelen hebt bereikt. Vraag je wel af of de doelen écht uit jezelf komen of niet toch stiekem gestuurd zijn door je omgeving. Vertrouw dat het gaat lukken. Houd een helder doel voor ogen. Geef niet op als het moeilijker gaat. Success begins at the end of your comfortzone. Eén ding is zeker: blijf je doen wat je altijd deed, dan verandert er niets. Geef jij snel op?

Ga op weg met inzicht en focus en ga het pad bewandelen dat jij het liefst zou willen. Maak keuzes, laat los, hou vol en heb vertrouwen. Super tof toch dat je keuzes mag gaan maken die bij jou passen!? Welke keuze maak jij als eerst? Laat jouw eerste victory hieronder achter ga ervoor!

 

WETEN WAT IK VOOR JE KAN BETEKENEN?